ADAPTACIJA STANA

U današnje vreme, sa materijalima koji su nam dostuni je mnogo zahvalnije praviti različite kombinacije u stambenom prostoru nego što je to bio slučaj pre 30-40 godina. Ali, neke stvari i dalje ostaju izazaov, posebno ako je u pitanju manji stambeni prostor koji je potrebno što bolje organizovati, kako bi njegovo iskorišćenje bilo što bolje. Recimo, rešavanje sanitarnih čvorova u prostorno ograničenim jedinicama može da zada dosta glavobolje projektantima. Vrlo često, prostori koji vam deluju jednostavno i harmonično su produkt dugotrajnog rada.
Ako posmatrate ovaj projekat primetićete da su armirano-betonski stubovi išrafirani, što će reći da je u ovom slučaju u pitanju skeletni sistem nošenja, tj da upravo ovi stubovi nose građevinu i da ostali zidovi u stanu imaju pregradnu ulogu. Druge “izbočine” koje primećujete (u kuhinji i kupatilu) su vertikale (vodovodna, kanalizaciona, ventilaciona), ni njih ne treba dirati, ali na to će vam skrenuti pažnju i vodovodžija. Ukoliko recimo spajate dva stana ili je vaša zgrada pripada masivnom sistemu nošenja, gde su zidovi noseći (ukoliko je pregradni zid u stanu 20ak cm, imajte u vidu da to sigurno nije bez razloga, da bi vam investitor radije naplatio koji kvadrat više i pri tom utrošio manje materijala nego stavio taj zid), obavezno, ali obavezno kontaktirajte statičara da vam reši problem!!! Ne štedite na onima kojima vama štede.
U ovom slučaju, usled novonastalih potreba vlasnika stana, ideja je bila da se na uštrb dnevne sobe napravi još jedna spavaća i pri tom kuhinja poveže sa dnevnim boravkom kako bi prostor, sada smanjene dnevne sobe delovao veći. U postojećem stanju kuhinja je imala dvoje vrata- prema hodniku, kao i ka dnevnoj sobi. Vrata prema hodniku su ukinuta, da bi se stvorilo mesto za ciplearnik.
Kako bi majstori mogli da rade svoj posao i pre svega da daju ponudu, neophodno je označiti površine koje se ruše i doziđuju. Osim što je važno da projektant predvidi bivše i buduće zidove, obradu podova i plafona, bitno je naznačiti sijalična mesta, prekidače i utičnice. A za položaj struje bitan je i položaj nameštaja koji treba predvideti. Jer, zašto biste uložili pare u adaptaciju i posle razvlačili kablove po celom stanu. Zatim, radijatori. Danas je praksa da se u kupatilima stavljaju sušači, a ukoliko od jedne sobe pravite dve, proverite da li imate i dva radijatora, ili je to nešto o čemu se vredi posavetovati sa mašincem. Dolaze u obzir i norveški radijatori (grejna tela na struju), za njih je neophodno obezbediti utična mesta.
Postoji još dosta stvari o kojima je potrebno voditi računa, koje možda nismo pomenuli, ali ovo je prikaz adaptacije jednog stana.

ADAPTACIJA KANCELARIJSKOG PROSTORA

(od prodavnice do advokatske kancelarije)
Close Menu