KAKO ODVOJITI KUHINJU OD DNEVNE SOBE?

piše: Jefimija Medić, arhitekta

Pre neki dan sam na jednom forumu videla baš ovo pitanje: Kako odvojiti kuhinju od dnevne sobe? Nizali su se predlozi sa fotografijama- od minimalističkih kuhinja koje su spakovane u plakar pa do šankova. Ono što autor pitanja od starta nije naveo je da želi izolaciju od buke i mirisa. Veoma je važno da pre svega definišete šta tačno želite da postignete odvajanjem ova dva prostora.

ŽELIM DA SAKRIJEM NERED!

ŽELIM DA SAKRIJEM NERED!

Nered je naravno najlakše sakriti postavljanjem zida i vrata ili bilo kakve druge fiksne pregrade (mogu to biti i stakleni paneli) sa vratima.

Kada vam prioritet nije izolacija mirisa i zvuka, već vizuelno odvajanje dva prostora, odlična ideja su otvorene police ili letvice koje su u trendu poslednjih godina. 

Međutim, neki stambeni prostori su veoma mali i osim sakrivanja nereda poželjno je da se i ručavanje tu obavlja. Rešenje je postavljanje šanka visine 120-125cm. Na taj način će prljavo posuđe biti skriveno od očiju javnosti.

Postoje i opcije gde je kuhinja upakovana u ormar, tu varijantu bih preporučila samo u slučaju garsonjera (i to najmanjih mogućih), kada je akcenat prvenstveno na uštedi prostora.

NEĆU DA MI CEO STAN  SMRDI NA KUVANJE!!!

NEĆU DA MI CEO STAN  SMRDI NA KUVANJE!!!

Ponovo… Zid i vrata. 

Ili neka vrsta šanka, koja naravno neće ublažiti mirise, ali dovoljno jak aspirator hoće. Najbolje bi bilo da se  posavetovetujete sa proizvođačem uređaja za kuhinju o aspiratorima sa dovoljno jakim motorom koji takođe ne prave previše buke. 

U svakom slučaju u ovakim prostorima najbolje je izbegavati aspiratore na filtere. Oni su zaista samo nužno zlo, kada ništa drugo nije opcija. 

HOĆU DA MI TAJ PROSTOR SLUŽI ZA OBEDOVANJE!

HOĆU DA MI TAJ PROSTOR  SLUŽI ZA OBEDOVANJE!

U ovom slučaju zgodno je napraviti ostrvo standardne visine donjih kuhinjskih elemenata 85-90cm. Pri tom, u zavisnosti od samog oblika kuhinje elementi će se koristiti sa jedne strane (obično kuhinjske), dok će sa druge biti stolice. U ovom slučaju treba obratiti pažnju i odabrati adekvatnu visinu stolica. 

Ikea ima nekoliko veoma zgodnih stolica za ovaj tip šanka, tj takvih da je sedalni deo na visini od oko 60cm. Jedna takva stolica je i EKEDALEN.

Inače, opis ovih stolica je takođe veoma zanimljiv 😉Naše izrazito udobne  stolice čine da razgovor traje dok ne zamolite goste da krenu.”

Jedan primer iz naše prakse gde ideja bila da se prostor dnevnog boravka vizelno odvoji od kuhinje. Pri tom bilo je potrebno ostaviti mesto za ručavanje.

POZOVITE NAS

063/10-10-674