UGAONE KUHINJE​

piše: Jefimija Medić, arhitekta

Kod kuhinja ugaonog oblika, kao što im i sam naziv govori, nemoguće je izbeći ćoškove. Postoje različiti načini rešavanja ovog izazova, u tekstu ćemo prikazati neke od njih. Adekatvan pristup ovom problemu je izuzetno važan za male kuhinje, posebno ako su oblika ćiriličnog slova П, kada postoje dva teže dostupna ugla.

 

1. Z(G)LOBNA ŠARKA

1. Z(G)LOBNA ŠARKA

Jedan od načina na koji se može rešiti ovaj problem je postavljanje elementa oblika slova “L” i vrata sa zglobnim šarkama. Ovaj način preporučujemo samo u slučaju kada nijedna druga opcija nije prihvatljiva. Usled čestog otvaranja vrata, dolazi do popuštanja šarki, i naprosto ume da nervira kada se vrata “lome” u zglobu prilikom svakog otvaranja.

2. VRATA UKOSO I ŽICA PUN KRUG

2. VRATA UKOSO I ŽICA PUN KRUG

Ukoliko su vrata u samom ćošku postavljena pod uglom od 45 stepeni u odnosu na ostale elemente (videti na slici), tada treba razmisliti i o ovoj opciji:

UGAONA OKRETNA MREŽA PUN KRUG

3. VRATA I POLUKRUŽNA ŽICA

U sledećem slučaju postoji više mogućnosti. Sve u zavisnosti od toga koliko ste spremni da uložite u žičani element koji će vam na duge staze olakšati život. Do sada smo se sretali sa proizvođačima Morando, Starax i Hafele. Morando je proizvođač iz Veternika, solidan izbor sa kojim ćete za nekoliko hiljada dinara rešiti problem ugla. Hafele dolazi iz Nemačke, cena je dosta visoka, ali su elementi veoma elegantno rešeni i moguće je izvući celu policu napolje. Ukoliko tražite neki adekvatan prelaz između elegancije i cene, tu je i turski proizvođač Starax, čiji proizvodi praktično predstavljaju kopiju Hafele-a.

U katalogu Starax i Hafele možete pronaći vrlo praktične kombinacije sa kompleksnijim mehanizmima za otvaranje, kao što je na primer BUBREG.

 

 

4. BEZ KEREFEKA, MOLIĆU

Varijanta u kojoj postoje samo vrata, bez ikakavih specijalnih šarki, žica ili “bubrega” je takođe prihvatljiva. Ali pod jednim uslovom – Da element u ćošku napravite  lako pristupačan, sa dovoljno širokim vratima. 

*BONUS

*BONUS

I za kraj jedan primer kada mane postaju  prednosti. U sledećem slučaju element je poprilično širok, sama polukružna žica ne bi rešila problem jer bi ostalo još neupotrebljenog prostora. Kako bi se što bolje iskoristio prostor, dodat je i žičani element (koji se popularno zove i žica za ulje).

Nadamo se da ste pronašli inspiraciju za vašu kuhinju!

Ukoliko Vam je potrebna naša usluga, kontaktirajte nas putem telefona:

069/ 10-10-674